Kategórie
Náš život

Rok 2021

Začiatkom roka 2021 sa začala naša intenzívna cesta za lepším životom. Mali sme polroka bio cca 3 mesiace korigo ako sa hovorí v rétorike predčasniatok. Hneď v januári sme absolvovali rehabilitačný pobyt v Tetise (Dunajská Lužná). Tetis je v momentálnej situácii jediné miesto, kde naše cvičenie hradí zdravotná poisťovňa a to 2x do roka na 8 dní. Keďže v januári 2021 všade zúril Covid a na celom Slovensku vládol lockdown, mohli sme si z kapacitných dôvodov dovoliť týždeň rehabilitácie navyše (na vlastné náklady) čo samozrejme inokedy nie je možné.

V Tetise sme cvičili 2x denne Vojtovu metódu, 1x denne sme podstúpili laseroterapiu a 3x za pobyt sme mali vírivku a masáž. Vírivku a masáže si veľmi užívame, ako inak veď sme predsa bonviváni.

Vírivka v Tetise

Vo februári sme k cvičeniu Vojtovej metódy doma a s našou fyzioterapeutkou pridali cvičenie Vojtovej metódy v novom súkromnom zariadení RehabCare v Košiciach. Vojtovu meódu tam precvičuje veľmi šikovná a skúsená Daniela, ktorá pracovala aj v Tetise. Oboch nás vždy kvalitne pocvičila a nakopla. Zároveň každý cvik mamke dopodrobna vysvetlila a naučila ju ako s nami cvičiť čo najlepšie aj doma.

V Marci sme sa vybrali do ADELI (Piešťany), kde sme strávili dva týždne. Cvičili sme 2x denne cvičenia, ktoré vychádzajú z rôznych metód ako Bobath koncept, Čápová, Vojtova metóda atď.

Prvé ranné cvičenie trvalo 60 minút, pred ním sme dostali aktivačnú masáž a po cvičení zase celotelovú relaxačnú masáž. Poobedné cvičenie trvalo už iba 30-45 minút a po ňom nám ešte naše masérky pomasírovali nôžky. Každý deň sme navyše podstupúpili aj oxygenoterapiu, magnetoterapiu a laseroterapiu. 2x do týždňa sa na nás pozrela aj veľmi milá pani logopedička, ktorá skúmala ako papáme, ako používame jazyk, ako a či žúvame, ako pijeme a Arturkovi nasadila orofaciálnu terapiu, keďže mu tieto procesy idú ťažšie. 

V Marci sme tiež začali chodiť na baby plávanie do KidFitu v Prešove ku pani Lukáčovej. S pani Lukáčovou sme plávali už aj skôr vo vaničke, ale potom prišiel lockdown a nachvíľu nás stopol. Od marca sme však už makali ako žraloci vo vode.

Po Veľkej noci sme začali s hipoterapiou – cvičenie na koni, ktoré obaja milujeme. Každú nedeľu počas sezóny (jar až jeseň) chodievame jazdiť s fyzioterapeutkou do Šace.

Arturova prvá hipoterapia

V máji sme sa opäť vrátili do Tetisu, kde sme absolvovali 8 dňový rehabilitačný pobyt, ktorého priebeh bol rovnaký ako prvý akurát my sme už boli o trošku väčší.

Vírivka v Tetise – naša najobľúbenejšia terapia

Na prelome júna a júla sme sa vrátili do Adeli, kde sa na nás všetci tešili. Na konci nášho pobytu (deň pred našimi 1. narodeninami) si pre nás pripravili krásne prekvapenie a dostali sme svoju prvú tortu, ktorú nám však mamka s ockom a celým tímom zjedli.

Adeli rehabilitačné centrum – naša prvá torta

V auguste sme začali chodiť aj do Liberty (Košice) – najprv ambulantne, neskôr sme do konca roka absolvovali dokopy ďalšie 3 intenzívne pobyty.

V Liberte sme sa stretli aj so psíkmi Miou a Sendy, ktoré sú špeciálne canisterapeutické psy. Canisterapia je príjemným doplnkom k cvičeniu, ktorá nám pomáha viac si uvedomovať svoje telo,  preto ju s radosťou absolvujeme raz týždenne pravidelne od leta.

Koncom augusta sme mamkine meniny oslávili na víkendovom rehabilitačnom pobyte vo Valčianskej doline, kde sme spoznali super fyzioterapeutky z Neurina (Šamorín). Cvičili sme tu 2x denne, dostali sme masáž a spoznali sme aj čo to znamená muzikoterapia.

Neurino vo Valčianskej Doline

V septembri sme absolvovali 2 týždňovú rehabilitáciu v Liberte, kde vždy cvičíme 60 minút.

V októbri sme sa vybrali do Šamorína na 2 týždňovú rehabilitáciu do Neurina. Cvičenie 2x denne, masáže 2x denne a pribudla aj špeciálna pedagogika, kde sme sa hrali a rozvíjali svoje zmysly.

Cvičenie v Neurine

V novembri sme opäť zavítali do Liberty už ako starí známi. Máme tam svojich fyzioterapeutov, ktorých máme veľmi radi – Evku, Lucku a najnovšie aj Maroša. Ja Arturko som už aj známy svojim plačom počas cvičenia už snáď medzi všetkými zamestnancami Liberty.

Pomedzi všetky tieto rehabilitačné pobyty sme pravidelne cvičili doma a niekoľkokrát do týždňa aj u našej fyzioterapeutky. Dni, kedy sme dostali od mamičky voľno by sa dali zrátať na prstoch jednej max dvoch rúk. Večer dostávame od rodičov masáž a kúpeľ vo vírivke, aby sa nám svaly po celom dni pred spaním uvoľnili.

Ocko nám urobil doma vlastnú snoezelen miestnosť kde chodíme relaxovať.

Všetko toto našich rodičov stálo kopec času, energie a peňazí. Ak by niekoho zaujímalo, že koľko peňazí stojí takýto rok, tak my sme minuli na tieto aktivity cca 28 000 EUR. Ak nás chcete podporiť tak radi privítame napr. Vaše 2% z daní 🙂